De beste wetsteen voor jouw keukenmessen

Het vinden van de beste wetsteen om je mes mee te slijpen is nog geen eenvoudig klusje. Je hebt de keuze uit allerlei soorten wetstenen met verschillende korrelgroottes. Om jou te helpen de beste wetsteen voor je mes te vinden, vertellen we graag meer over wetstenen. Ontdek waarom wetstenen belangrijk zijn, hoe je de juiste wetsteen kunt kiezen en hoe je de wetstenen gebruikt om je messen te slijpen. Ben je eruit? Bestel je favoriete wetsteen online in onze webshop.

Wetsteen kiezen

Waarom is een goede wetsteen belangrijk?

Een goede wetsteen is belangrijk voor je mes om verschillende redenen. Ten eerste helpt regelmatig slijpen met een wetsteen bij het behouden van de scherpte van het mes. Mesbladen kunnen na verloop van tijd bot worden door gebruik, en een wetsteen helpt bij het herstellen van de snijrand. Een goede wetsteen biedt ook de mogelijkheid om de juiste slijphoek te behouden. Verschillende messen vereisen verschillende slijphoeken, en een wetsteen geeft je de controle om de optimale hoek te bereiken en te behouden voor het specifieke mes dat je slijpt.

Hoe vind je de beste wetsteen?

Het vinden van de beste wetsteen voor je mes hangt af van verschillende factoren, waaronder het type mes, het staalsoort, en het beoogde slijpresultaat. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de beste korrelgrootte te kiezen. Een grove korrel (bijvoorbeeld 200-800) is geschikt voor het herstellen van beschadigde randen of het vormgeven van nieuwe messen. Een middelmatige korrel (bijvoorbeeld 800-2000) is goed voor algemene slijpwerkzaamheden en het onderhouden van scherpte. Ten slotte is een fijne korrel (bijvoorbeeld 2000 en hoger) ideaal voor het polijsten en verfijnen van de snede.

10 tips voor het slijpen van je messen

 1. Kies de beste wetsteen
  Gebruik een grove wetsteen voor het verwijderen van grotere bramen en het herstellen van beschadigde randen. Gebruik een fijnere wetsteen voor het verfijnen van de snede en het polijsten van het mes.
 2. Maak de wetsteen nat
  Week de wetsteen in water volgens de instructies van de fabrikant, meestal voor ongeveer 10-15 minuten. Dit zorgt voor een goede smering en helpt bij het voorkomen van oververhitting.
 3. Houd de juiste hoek aan
  Houd de hoek van het mes consistent tijdens het slijpen. De meeste messen hebben een hoek tussen 15 en 20 graden. Gebruik indien mogelijk een hulpmiddel zoals een slijphulp om de juiste hoek te behouden.
 4. Slijp in twee richtingen
  Beweeg het mes in één richting over de wetsteen, weg van de snijkant. Haal het mes vervolgens weer naar je toe. Dit zorgt ervoor dat het mes sneller geslepen zal zijn.
 5. Gebruik de hele lengte van de wetsteen
  Verdeel het slijpen gelijkmatig over de hele lengte van de wetsteen om ervoor te zorgen dat het mes overal scherp wordt.
 6. Voel regelmatig de scherpte
  Test regelmatig de scherpte van het mes door voorzichtig met je vingers over de snede te gaan. Wees voorzichtig en vermijd direct contact met de scherpe rand.
 7. Herhaal op fijnere stenen
  Als je begint met een grove steen, ga dan geleidelijk over naar fijnere stenen om de snede te verfijnen en te polijsten.
 8. Onderhoud je messen
  Slijp je messen regelmatig om ze in goede conditie te houden. Bij stevig gebruik zul je ze om de 3-4 maanden moeten slijpen.
 9. Wees geduldig
  Neem de tijd om het slijpproces onder de knie te krijgen en oefen geduldig. Slijpen vereist precisie en aandacht.
 10. Veiligheid voorop
  Wees altijd bewust van de veiligheid. Houd je handen en vingers uit de buurt van de snede en draag indien nodig beschermende handschoenen.

Bestel je wetstenen bij VDN

Bij VDN kun je terecht voor losse wetstenen en wetstenen sets. Dankzij ons ruime assortiment zul je altijd de beste wetsteen voor jouw mes vinden. Met onze dubbelzijdige wetstenen heb je ook meteen 2 verschillende korrelgroottes per wetsteen beschikbaar. Kies je favoriete wetsteen en bestel hem eenvoudig online in onze webshop. Heb je vragen over onze wetstenen? Neem gerust contact op met onze specialisten, zij helpen je graag verder.

Aanbieding!
25.99
Aanbieding!
Aanbieding!
19.99