Voordat je begint met het maken van Aziatische gerechten zul je eerst de groenten moeten snijden. Maar welk mes kun je nu het beste daarvoor gebruiken? Het antwoord is een Japans keukenmes. Wij als VDN verkopen een van de beste Japanse keukenmessen voor al jouw zelfgemaakte Aziatische gerechten.

De Japanse keukenmessen

Er zijn verschillende soorten keukenmessen. Elk mes heeft zo zijn eigen functie. Zo zijn speciale messen voor bijvoorbeeld vis, groente, vlees en brood. Een Japans keukenmes is afkomstig uit de Aziatische keuken. Het is een speciale Japanse uitvoering van het keukenmes met een eigen vorm en gebruikswijze. Er zijn ook verschillende soorten Japanse keukenmessen. Zo zijn er diverse messen van het Japanse Damaststaal zoals het fileermeshet vleesmeshet schilmeshet Santokumes, en het koksmes.

Japans koksmes

Europese messen vs. Japanse messen

Veel mensen zijn grote fans van de Japanse messen. Het is echter niet zo dat het voor iedereen het beste mes is. Om een goed overzicht te krijgen van de verschillen die er zijn hebben wij er een aantal op een rij gezet.

Het staal waarvan de Japanse messen zijn gemaakt is vaak harder dan de Europese messen. De hardheid van een mes wordt weergegeven via de Rockwell Scale of Hardness deel C (HRC). Hoe hoger de HRC, hoe harder het staal. Japanse messen hebben dus een hoge HRC. Een voordeel van een hoge HRC, oftewel hardstaal, is dat het harder is te slijpen. Daarnaast is het mes langer scherp. Een nadeel van het Japanse mes is dat het door de hoge hardheid brozer is. Daarnaast is het mes moeilijker te slijpen en is de kans op roest veel groter.

Gekeken naar de dikte van de twee messen blijkt dat het Japanse mes een dunnere lemmet heeft. Als gevolg daarvan kun je preciezer snijden en is de weerstand tijdens het snijden lager. Nadeel van een dun lemmet is dat het mes kwetsbaarder is voor schade. Hiernaast geldt dat een Japans mes op een kleinere hoek is geslepen waardoor het mes scherper is.

Als laatste punt geldt dat de Japanse messen lichter zijn dan de Europese messen. Het lagere gewicht heeft te maken met de dunnere lemmet en het handvat.

Een Japans koksmes

De conclusie is uiteindelijk dat je met beide messen prima kunt snijden. Echter is het zo dat een Japans mes iets meer aandacht verdient. De gebruiker wordt aan de andere kant wel rijkelijk beloond voor zijn aandacht in de vorm van sublieme snij-eigenschappen. Wilt u nu graag een Japans keukenmes hebben? Bekijk dan snel onze webshop om zo snel mogelijk te kunnen genieten van de Japanse precisie tijdens het koken.