Hoe slijp je messen?

Wetsteen

Hoe slijp je messen?

Wetstenen

Hoewel het verleidelijk is om je messen naar een professional te brengen gewoon om het geslepen te krijgen, wordt het ook sterk aanbevolen om het zelf te doen. Het is echt een geweldige vaardigheid om te leren, vooral wanneer je het thuis kunt toepassen.

Dat gezegd hebbende, de eerste keer dat je het doet, of de eerste twaalf keer dat je het doet – kan nogal intimiderend zijn. Maar daar komt regelmatig oefenen om je vaardigheden te perfectioneren.

Voordat we aan de slag gaan met het leren van het proces, hebben we het eerst over de korrelgroottes. Verschillende korrelgroottes dienen voor verschillende slijptaken.

Uw ideale wetsteen kiezen

Grove steen met korrelgrens kleiner dan # 1000

Deze categorie is vooral geschikt voor messen met een beschadigd lemmet. Dit betekent dat als je messen hebt met groeven en kuiltjes, dit korrelbereik zal helpen om ze in een mum van tijd kwijt te raken. Onze dubbelzijde wetsteen 240/800 is briljant voor extreem botte messen. Vanwege het schurende karakter raden we het echter niet aan het voor algemeen gebruik te gebruiken, omdat ze je slechts een gemiddelde afwerking geven.

Middelgrote stenen met korrelbereik # 1000 tot # 3000

Idealiter zou de # 1000 uw basisslijpsteen moeten zijn. Als je mes zijn rand is kwijtgeraakt en een goede slijpbeurt nodig heeft, dan is dit het korrelbereik waarmee je kunt beginnen. Desondanks moet het niet te vaak worden gebruikt, omdat het mes sneller kan slijten hierdoor.

De # 2000 tot # 3000 kan echter veel meer worden gebruikt als u iemand bent die liever uw mes regelmatig slijpt. Het is prima om dit te doen omdat ze minder grof zijn. Maar houd er rekening mee dat dit korrelbereik is bedoeld voor het slijpen en niet voor het onderhoud van jouw messen.

Afwerkingsstenen met korrelbereik # 4000 tot # 8000

De # 4000 en # 5000 zijn als een brug tussen slijp- en superfijne afwerkingsstenen. De 4000 biedt u een super verfijnde rand zoals onze 1000/4000 variant. Om het helemaal af te maken, schaft je onze 3000/8000 ook aan. Nu heb je een compleet arsenaal waar je jaren mee kan werken.

Westerse messen hebben meestal een ‘u’ vorm snede, terwijl Aziatische messen meer een ‘V’ vorm hebben. Daarom is 4000-5000 voor westerse messen genoeg, en mag een Aziatische variant wel een 8000 gebruiken.

Snelle stappen om uw messen te slijpen

  1. Bereid je steen voor, voordat je gaat slijpen

Week je wetsteen ongeveer 10-15 minuten in water of tot de bubbels zijn gestopt. Door het onder water te laten lopen, helpt u de wrijving te verminderen. Als u dat niet doet, kan de wrijving ervoor zorgen dat uw mes warm wordt en uiteindelijk het risico loopt het te beschadigen. 

  1. Plaats uw steen op een antisliphouder.

Na het weken van de wetsteen in het water, plaats de wetsteen op een antisliphouder om te voorkomen dat de steen beweegt tijdens het slijpen.

Belangrijke opmerking: zorg ervoor dat de steen volledig vlak blijft voordat u begint te slijpen. Je kunt een afplatsteen gebruiken of een van onze vlaksteentjes.

Tip: gebruik een potlood om vierkante rasters op de wetsteen te tekenen. Zodra alle potloodmarkeringen volledig zijn verwijderd, kunt u beginnen met slijpen.

  1. Neem de goede hoek aan

Houd het mes in uw rechterhand met het mes van u af gericht. Plaats vervolgens de hiel van het mes op de linkerbovenhoek van de steen en kantel het mes in een hoek van ten minste 15 – 20 graden met de steen. Ben je linkshandig, doe dan andersom.

Opmerking: afhankelijk van het mes, moet u mogelijk de punt van het mes afzonderlijk slijpen. Deze hoek wordt niet meegenomen wanneer er 1 hoek wordt aangenomen. Check dit!

  1. Blijf slijpen totdat je een braam krijgt

Houd de hoek in stand, trek het mes naar u toe en over de steen en blijf slijpen totdat de braam van de hiel naar de punt van het mes wordt gevoeld. U kunt de vingers van de andere hand op de platte kant van het mes laten rusten om het te helpen geleiden. Zorg ervoor dat je de braam voelt met je duim. Het zou ruw moeten aanvoelen.

  1. Herhaal het proces met de andere kant

Zorg ook dat aan deze kant van het mes de braam ontstaat. Bevochtig de wetsteen tijdens het slijpen om te voorkomen dat de wetsteen uitdroogt.

  1. Maak beide kant vrij van de braam

Wanneer aan de laatstgenoemde kant de braam onstaat, ga dan om en om aan de slag met beiden kanten van het mes om de braam volledig weg te krijgen van beiden kanten.

Slijpen met een wetsteen vergt geduld om te leren. Als je na verloop van tijd al enige tijd hebt geoefend, is het je tijd en geld zeker waard. Als onze wetstenen wilt proberen, klik dan hieronder om door onze selectie te bladeren.

Wetstenen