Waar moet je op letten bij het kopen van een koksmes?

Is koken jouw hobby, of zelfs je werk, maar snij je nog steeds met een bot of goedkoop mes? Dan wordt het hoog tijd dat daar verandering in komt. Maar waar moet je nou allemaal op letten bij de aanschaf van een goed koksmes? In dit blog leggen wij jou precies uit waar je allemaal rekening mee moet houden. 

Een koksmes is het beste ingrediënt in jouw keuken. Met een goed mes snij jij namelijk een stuk sneller, en vooral een stuk veiliger. Een koksmes kan je voor vrijwel alles gebruiken. Om te hakken, om te snijden noem maar op. Denk bijvoorbeeld aan het snipperen van een ui, of het snijden van vis of vlees. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een koksmes

Het materiaal van het koksmes

Koksmessen zijn er in verschillende formaten. Het is maar net waar jouw voorkeur ligt. Zo heb je bijvoorbeeld rvs-messen. Deze messen zijn makkelijk schoon te houden. Naast rvs-messen, heb je ook keramische messen. Deze messen worden niet snel bot, maar wanneer ze dit wel zijn, zijn ze erg lastig te slijpen. 

Naast dat het mes zelf verschillende materialen kan hebben, is het handvat er ook in verschillende materialen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bamboe, leer, hout of kunststof. Daarbij geldt weer, het is maar net waar jouw voorkeur ligt. 

De optimale lengte van een koksmes

Er zijn een hoop keukenmessen met verschillende afmetingen. Maar wat is nou de beste afmeting? Dat hangt er echt vanaf wat jij persoonlijk fijn vindt, en wat voor jou fijn in de hand ligt. Een breder en langer koksmes snijdt meer in één beweging. Dit kan soms erg handig zijn, maar ook erg onhandig. 

Professionele koks hebben meestal de voorkeur voor een iets langer lemmet. Meestal tussen de 20 cm en 25 cm lang. Thuis koks hebben vaak de voorkeur voor een lemmet van circa 16 cm lang. Wij raden meestal aan om te beginnen met een wat kleiner mes, zo kan je makkelijk toewerken naar een groter mes.

Koksmes kopen waar op letten

Onmisbaar: een goede sllijpstaaf 

Het maakt niet uit hoe goed de kwaliteit van jouw mes is, ieder mes moet uiteindelijk geslepen worden. Het is dus belangrijk dat je naast een goed mes, ook een goede slijpstaaf aan moet schaffen wanneer je deze nog niet hebt. Op het moment dat je jouw mes bot laat worden, is de kans groot dat je erg veel weg moet slepen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. 

Kortom, een koksmes is dus echt een essentieel ingrediënt in jouw keuken, en het vinden van het perfecte mes kan lastig zijn. Maar onthoudt goed dat het duurste mes niet altijd de beste is. Het materiaal van jouw mes heeft veel invloed op de kwaliteit. Hoe harder het materiaal, hoe beter. Succes in de zoektocht naar jouw perfecte koksmes. 

Bekijk onze collectie koksmessen