Wat is een wetsteen?

Wetstenen

Wat is een wetsteen nu eigenlijk?

Een wetsteen, ook wel slijpsteen genoemd, is een grof schuurmiddel dat wordt gebruikt om messen te slijpen. Het ruwe oppervlak van een wetsteen slijpt metaal en andere harde materialen als je het lemmet heen en weer wrijft over het oppervlak. De slijpsteen wordt al sinds de oudheid voor dit doel gebruikt.

Andere benamingen voor wetstenen zijn o.a. aanzetsteen, oliesteen, watersteen en slijpsteen.

Korrelgroottes bij wetstenen

Wetstenen zijn er in verschillende grofheden te krijgen. De korrelgroottes verschillen. Hoe fijner de korrels zijn, hoe fijner ze metalen messen polijsten.

Bij wetstenen wordt de korrelgrootte aangeduid met een getal, dit getal loopt veelal tussen de 240 en 8000. Bij dubbelzijdige wetstenen staan er 2 getallen bij.

Hoe hoger het getal, hoe fijner de korrelgrootte is. Werk bij het slijpen van messen altijd van grotere korrels naar kleinere korrelgroottes toe. Zo gaat zowel je mes als je wetsteen langer mee.

Waar moet je op letten bij het kopen van een wetsteen?

Grootte & gewicht

De maat en het gewicht zijn belangrijk, vooral als je grote stenen gebruikt op werkbladen waar er niet veel ruimte onder is. Grote zware wetstenen nemen meer in beslag. Wel moet de wetsteen groot genoeg zijn voor het mes.

Zorg dat de wetsteen lang en breed genoeg is voor de messen die je er mee wilt slijpen.

Prijs

Een goede wetsteen is een investering waar je langer plezier aan hebt. Besteed liever iets meer aan een goede wetsteen (of wetstenen), deze gaan vaak ook langer mee.

 

Wetstenen kopen

Op zoek naar wetstenen? Bekijk dan zeker het assortiment aan wetstenen van VDN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *