Mag je scherpe messen in de vaatwasser doen?

Keukenmessen in de vaatwasser
Keukenmes - vleesmes

Keukenmessen in de vaatwasser

Een koksmes is een essentieel keukengereedschap dat goed moet worden onderhouden. Het maakt niet uit hoe vuil het wordt, je mag het nooit in de vaatwasser doen! Lees verder om erachter te komen waarom.

Koksmessen zijn een van de belangrijkste gereedschappen in een keuken, maar ze kunnen ook een van de gevaarlijkste zijn als ze niet goed of met zorg worden behandeld. De meeste ongelukken in de keuken gebeuren namelijk met botte keukenmessen.

Veel mensen denken dat als ze hun koksmes in de vaatwasser doen, dat ze dan al die nare stukjes en beetjes van het bereiden van voedsel kunnen verwijderen – maar dat is helemaal niet waar.

Door uw mes in de vaatwasser te doen, doet u eigenlijk meer kwaad dan goed, want er zijn verborgen gevaren bij het gebruik van deze apparaten voor scherpe voorwerpen zoals messen.

De eerste reden is dat je koksmes in de afwasmachine zijn scherpte kan verliezen. De agressieve chemicaliën die gebruikt worden zijn weliswaar effectief om vlekken en vet van potten en pannen te verwijderen, maar zijn te schurend voor een lemmet van staal

Ten tweede stel je door het gebruik van de vaatwasser niet alleen de punt van het lemmet bloot – je oefent ook druk uit op andere delen zoals het handvat of de bolster, waardoor ze na verloop van tijd kunnen verzwakken of beschadigen.

Door de hitte in een vaatwasser in combinatie met de druk van het water kan een mes flink beschadigen.

Tenslotte, als je je ooit gesneden hebt met een bot koksmes dan weet je hoe pijnlijk dat kan zijn! Stel je voor dat je jezelf drie keer zo erg snijdt, want in plaats van één schone rand te hebben zoals toen je nieuw was… is je mes blootgesteld geweest aan al die vervelende chemicaliën.

Hoe moet het dan wel?

Als je je mes scherp wilt houden, maak je het gewoon met de hand schoon met een beetje afwasmiddel en warm water.

Door dit te doen zal de scherpe rand intact blijven en verder snijden zonder te breken of af te breken. Je beschermt ook je vingers tegen ongelukken die kunnen gebeuren bij het gebruik van een bot mes!

De wetsteen is een van de oudste gereedschappen die gebruikt worden om messen in topconditie te houden – maar veel mensen weten niet hoe ze goed te gebruiken.

Veel wetstenen hebben twee verschillende kanten: de ene kant heeft fijne korrels om een rand te polijsten (en mag niet gebruikt worden op gekartelde randen), terwijl de andere kant snel werk maakt van een licht beschadigd lemmet.

Hoe gebruik je een wetsteen?

Om een wetsteen goed te gebruiken: maak eerst beide oppervlakken nat met een beetje water of olie – dit voorkomt dat de wrijving het metaal te snel opwarmt.

Leg nu een kant van je mes tegen de steen; je wilt naar beneden drukken terwijl je heen en weer beweegt over de lengte van de steen (om een gelijkmatige slijping te garanderen) gedurende ongeveer vijf minuten per centimeter staal.

Gebruik matige druk bij elke passage over de wetsteen voor je opnieuw in tegengestelde richting slijpt tot de gewenste scherpte bereikt is.

Wil je een uitgebreide handleiding over hoe u uw messen goed kunt slijpen met een wetsteen? Bekijk dan onze wetsteen sets incl. ebook over hoe u uw messen weer in topconditie kunt krijgen.

2 reacties op “Mag je scherpe messen in de vaatwasser doen?

    • Avatar of van der niet
      van der Niet zegt:

      Goedemorgen Bert, dat ligt geheel aan het soort staal van de messen. Europese messen hebben genoeg aan een korrel van 1000 tm 6000 om het scherp te houden. Is het mes beschadigd, kun je het beste onder de 1000 gebruiken om het te repareren. Mocht je Aziatische messen hebben die een HRC hebben van boven de 60, kun je deze het beste onderhouden met 6000 en hoger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *